metodisme

Amb motiu del 75è aniversari de la mort del fundador, L’associació Cultural Cap Vermell, amb el suport de l’ Ajuntament de Capdepera, presenta el llibre  El metodisme  a  Capdepera i organitza unes  jornades que donen  a conèixer els fets i les persones que possibilitaren la presència d’aquesta dissidència en una època molt marcada pel fet religiós.

És un recull de treballs centrats en el metodisme gabellí, però que no defugen la contextualització en el marc insular: el Sexenni Revolucionari, la Restauració, la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme…, fets històrics en què varen haver de viure i sobreviure els metodistes gabellins, la peculiaritat dels quals, segons escriu Carme Capó en el seu treball, sorgeix a Anglaterra, «en els carrers i les places, en els camps oberts, en el fons de les mines i les tavernes…, en el treball amb la gent que havia estat exclosa de la societat i de la mateixa Església».

El llibre conté  articles dels investigadors més prestigiosos sobre aquest tema.:

Josep-Lluís Carod-Rovira, Director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, coordinador del projecte “El protestantisme als Països Catalans. Una història subterrània” i autor de l’estudi preliminar d’aquest llibre.

Pere Fullana, historiador, periodista i Professor del Departament de Teoria i Història de la Educació de la UIB.

Carme Capó i Fuster, professora i llicenciada en Història.Especialitzada en l’estudi del protestantisme a les terres catalanes,és autora de L’obra metodista a Catalunya i les Balears (1994) i El protestantisme a les Illes Balears (2009).

Al costat d’ aquesta nòmina,  els  investigadors locals :

Josep Terrassa,  és autor de nombrosos articles a Cap Vermell relacionats amb la història i la societat de Capdepera. Ha publicat El castell deCapdepera (1985) i Patrimoni arqueològic del municipi de Capdepera (1991).

Miquel Llull,  abans Flaquer, és autor de Maç de fulls escollits (2012), una selecció dels articles publicats majorment a Cap Vermell.

Caterina M. Amengual i Antònia Ballester (Capdepera, 1966) són llicenciades em ciències de l’educació (UIB) i Bartomeu Melis, els quals presenten documents de referència sobre un tema poc estudiat i analitzat a  la Història de Capdepera i que ha ajudat a conformar la idiosincràsia gabellina en els darrers 150 anys.

PROGRAMA

TEATRE DE CAPDEPERA

Divendres, 24 de gener de 2014

A les 19h

Presentació del Llibre “El metodisme a Capdepera. 75è anys de la mort de Bartomeu Alou”, a càrrec de Josep Lluís Carod-Rovira, professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i coordinador de la Història del metodisme als Països Catalans i autor del pròleg del libre

A les 20h

Acte de presentació de les Jornades d’estudis locals i taula rodona amb els autors del llibre. Modera: Isabel Moll Blanes, catedràtica d’Història contemporània de la UIB.

Dissabte, 25 de gener

PONÈNCIES I COMUNICACIONS:

9.30h

“Confrontació catolicisme-protestantisme a Mallorca en el marc de la modernitat (1868-1953)”, a càrrec de Pere Fullana.

10.30h

“Bartomeu Alou i Capdepera”, a càrrec de Josep Terrassa

11h

“L’escola metodista de Capdepera”, a càrrec de Caterina M. Amengual i Antònia Ballester.

11.30h Pausa-cafè

12h

“Bartomeu Alou i els missioners de la Societat Missionera Metodista Wesleyana: història d’una fructífera relació”, a càrrec de Carme Capó.

13h

“Metodisme, socialisme i les dones gabellines”, a càrrec de Miquel Llull.

Ho organitza: Associació Cultural Cap Vermell, amb el suport de l’Ajuntament de Capdepera.

Més informació :

www.capvermell.org

www.ajcapdepera.net

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.