(Font: David Casals – Catalunya Religió)
El dret a l’autodeterminació ha estat reconegut com a “principi” per una de les denominacions protestants de l’Estat, l’Església Evangèlica Espanyola (IEE), implantada a Catalunya des de 1869, i que compta amb deu llocs de culte que formen l’Església Evangèlica de Catalunya.
La IEE ha celebrat aquest cap de setmana a Málaga el seu sínode: és una trobada que se celebra cada dos anys, on totes les comunitats envien representants elegits democràticament, i on es defineixen els principis que han de guiar la seva actuació a nivell teològic, organitzatiu i social en els propers anys.
Concretament, el text aprovat pel sínode de la IEE, al que ha tingut accés Catalunya Religió, diu: “Considerem un principi bàsic del nostre ordenament la declaració universal dels drets humans i en base a aquesta, el dret d’autodeterminació dels pobles perquè puguin decidir sobre el seu futur”.
En el sínode també s’ha aprovat un text on es rebutja la reforma educativa que promou l’Estat, la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l’Ensenyament (LOMQE), perquè “discrimina” als evangèlics i suposa “un retrocés pel que fa als avenços educatius de l’estat laic”.
Un altre dels punts que s’han denunciat és la situació de “discriminació” que a l’Estat i a Catalunya sofreixen els pastors protestants.
Una sentència que la Cort Europea de Drets Humans va emetre l’any passat donava la raó a un pastor nascut a Barcelona de la IEE, en la seva demanda de rebre una pensió de jubilació per part de la Seguretat Social, petició que el Govern central li denegava.
Durant el franquisme, l’Estat no permetia als pastors cotitzar com a tals a la Seguretat Social perquè no se’ls reconeixia la seva categoria laboral, una situació que es va prorrogar fins 1992. Per això, no van poder cotizar i és la IEE qui ha de finançar un sistema de pensions pels seus pastors ja retirats i també per a les seves vídues.
Des de 1986
La IEE és la denominació protestant més antiga de l’Estat: els seus origens se situen al 1868, i agrupa a comunitats de tradició luterana, presbiteriana (calvinista) i metodista.
A Catalunya, compta amb llocs de culte a Barcelona, Rubí, Reus, Santa Coloma de Gramenet, L’Hospitalet de Llobregat i La Llagosta, tots ells agrupats al voltant de l’Església Evangèlica de Catalunya (EEC).
L’EEC també té diferents institucions d’obra social, en els àmbits d’atenció a la infància en risc, gent gran, pobresa i lleure.