NOTA DE PREMSA
Aquest dijous s’estrena a les 22.45 hores al Canal 33 Protestants, la història silenciada, nou documental de la productora mataronina Clack, aprofundeix en la repressió viscuda per les comunitats evangèliques històriques que van començar a implantar-se a Catalunya, especialment en les àrees urbanes, a partir de 1868.
Després de la Guerra Civil i fins a la fi de la Segona Guerra Mundial, els membres de les esglésies protestants van veure clausurats i atacats els seus temples i van haver de mantenir la seva fe en la clandestinitat, en cultes a cases particulars. Si eren descoberts, els seus participants eren multats, igual que si distribuïen Bíblies o qualsevol altre producte cultural vinculat a la seva confessió.
Igualment, els nens eren estigmatitzats a les escoles, les parelles que volien casar-se fora de l’Església catòlica tenien moltes dificultats per a aconseguir-ho i els membres d’aquestes comunitats havien de ser enterrats en zones separades per un mur de la resta de difunts, en àrees sovint en molt males condicions.
Amb el pas del temps, el règim va anar flexibilitzant la seva postura en termes legals gràcies a lapressió internacional, especialment dels Estats Units. Tot i això, a Catalunya, l’últim cas de persecució que està documentat és en 1973, quan un pastor metodista va ser processat pel Tribunal d’Ordre Públic (TOP) per publicar en una revista protestant un article relatiu a la falta de llibertat religiosa.
De 52 minuts de durada, la peça audiovisual està narrada a partir del testimoniatge de Noemí Cortès, anciana de la comunitat del carrer Terol de Barcelona, i inclou declaracions de Josep-Lluís Carod-Rovira en la seva faceta d’estudiós del protestantisme, el crític d’art Daniel Giralt-Miracle, de confessió evangèlica, i els historiadors Marta Velasco, Federico Vázquez Osuna i Carme Capó.
Dirigit per David Casals, Julia Solé i Sergi Martí a partir d’una idea original del mateix David Casals, el documental compta amb el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos i el Memorial Democràtic de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Fundación Pluralismo i Convivencia del Ministeri de la Presidència.

L’exclusió d’Espanya del Pla Marshall
El documental, a més, posa llum sobre un episodi poc conegut: com la falta de llibertat religiosa i la repressió exercida pel règim franquista sobre els protestants van ser un factor clau a l’hora d’excloure la presència d’Espanya en el Pla Marshall de reconstrucció europea.
De fet, el senador estatunidenc Alvin O’Konsky va aconseguir que la Cambra de Representants aprovés el 30 de març de 1948 la inclusió d’Espanya en aquesta acció clau de la postguerra. Però el president Harry S. Truman, de confessió baptista, la va vetar, supeditant l’acord a una autèntica liberalització del règim espanyol i a el reconeixement del dreta a la llibertat religiosa.
Protestants, la història silenciada s’emmarca dins de la línia de treballs vinculats a la memòria històrica desenvolupats per Clack com Peiró42, L’última cinta des de Bòsnia o Patrimoni7. “Una de les nostres línies d’acció com a productora és contar històries ocultes, que han quedat en els marges, en la perifèria del discurs oficial, i la història dels protestants a Catalunya és un d’aquests temes que ens ha semblat que valia molt la pena de recuperar”, explica Joan Salicrú, productor executiu del documental.

David Casals i Vila

@informatiu 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.