DECLARACIÓ DEL 77è SÍNODE GENERAL DE L’ESGLÉSIA EVANGÈLICA ESPANYOLA EN FAVOR DELS DRETS DE LA INFÀNCIA,

AL 500 ANIVERSARI DE LA REFORMA PROTESTANT.

Protegir la infància contra la violència, l’explotació i l’abús sexual constitueix un component integral de la protecció del seu dret a la supervivència, el creixement i el desenvolupament. Això no obstant, s’estima que entre 500 i 1.500 milions de nens experimenten la violència anualment[1]. Aproximadament 250.000 nens es veuen immersos en conflictes arreu del món[2]. Són utilitzats com a combatents, missatgers, espies, porters i cuiners, i les nenes particularment es veuen obligades a realitzar serveis sexuals, privant-los així dels seus drets i de la seva infància. Segons les estimacions, un total de 158 milions de nens, d’edats compreses entre els 5 i els 14 anys, han estat treballadors des del 2006[3]. UNICEF calcula que 70 milions de nenes i dones, d’entre 15 i 49 anys, de vint països d’Àfrica, a més del Iemen, han patit la mutilació o ablació genital femenina[4]. El 2005 l’Organització Internacional del Treball estimava que entre 980,000-1.250.000 infants es veuen situats en un context de treball forçat com a conseqüència del tràfic de persones[5]. Tot i que les estadístiques amb relació a l’abús sexual i l’explotació són valoracions generals i s’haurien de tractar amb precaució, s’estima que 150 milions de nenes i 73 milions de nens menors de 18 anys han mantingut relacions sexuals forçades o han estat sotmesos a altres formes de violència i explotació sexuals que impliquen contacte físic[6].

Totes aquestes dades confirmen que els nens i les nenes són els éssers més desvalguts de la societat, completament dependents dels que els cuiden i els eduquen. No es poden organitzar, no poden votar, no es poden manifestar, no tenen veu.

Davant aquesta dramàtica situació, en obediència a la paraula bíblica, que ens urgeix a fer justícia i tenir misericòrdia (Miquees 6: 8); ferms en la nostra fe en Déu, que s’ha revelat en plenitud, feble i vulnerable, en la persona de Jesús de Natzaret; inspirats per la Teologia de la Creu, que ens crida a la solidaritat amb les víctimes, a denunciar la injustícia sent la veu dels que no la tenen, els més vulnerables i febles, com ho és la infància, i a promoure els drets i la dignitat de tots i totes; reunits en Sínode General de l’Església Evangèlica Espanyola:

  • Declarem la necessitat de la defensa integral dels drets de la infància i de la denúncia de tot tipus d’abús que pateixin els nens i nenes del nostre món.
  • Ens posicionem de manera clara i rotunda contra l’esclavitud laboral, els abusos sexuals, i l’ús dels nens en els conflictes bèl·lics.
  • Apel·lem a la consciència dels membres de les nostres esglésies i la població en general per exercitar un consum responsable que eviti la cooperació amb formes de comerç que impliquin qualsevol tipus d’abús a menors.
  • Ens manifestem a favor de la lluita perquè tots els nens i nenes del món puguin desenvolupar les seves vides, la seva educació i la seva infància en pau.
  • Ens comprometem, com a Església Evangèlica Espanyola, en la mesura de les nostres possibilitats, a fer visibles i a donar suport a aquelles organitzacions que lluiten a favor dels drets de la infància, donant a conèixer a les nostres comunitats i a la nostra societat aquelles iniciatives que treballin en aquest sentit , amb informació fidel i actualitzada.

A Castelldefels, a 14 d’octubre de 2017.

[1] UNODC (Oficina de les Naciones Unidas contra la droga y el delicte) 12º Congreso de las Naciones Unidas sobre Prevención del Delito y Justicia Penal Salvador, Brasil, 12 a 19 de abril de 2010, (Austria: V.10-51187—Marzo de 2010—250), p. 5.

[2] UNICEF Centre de prenssa (https://www.unicef.org/spanish/media/media_45451.html) acceso 18 de octubre de 2017.

[3] llo, Yacouba, et al., Global Child Labour Developments: Measuring trends from 2004 to 2008, (Organizació Internacional del Treball, Ginebra, 2010).

[4] UNICEF Progreso para la Infancia: Un balance sobre la Protección de la Niñez Nº 8 septiembre de 2009 (New York: UNICEF, 2009) pp. 12-13.

[5] Hans van de Glind en OIT, Preguntas y respuestas sobre trata infantil (Manual de formación para mandantes de la OIT).

[6] Global Estimates of Health Consequences due to Violence against Children, Document d’antecedents perarat per l’Estudi de les Nacions Unides sobre la Violència contra la infància (Ginebra, Organizació Mundial de la Salud, 2006), en base a càlculs de G. Andrews i altres. “Child sexual abuse”, capítulo 23, en M. Ezzati i altres, Comparative Quantification of Health Risks: Global and regional burden of disease attributable to selected major risk factors (Ginebra, Organizació Mundial de la Salud, 2004), vol. 2, pàgs. 1851 a 1940, i en base a les dades de la Divisió de Població del Departament d’Asuntes Econòmics y Socials per la població menor de 18 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.