“Que en són, de bonics
per les muntanyes
els peus del missatger de bones noves
que anuncia la pau i el benestar,
que anuncia la salvació,
i diu a la ciutat de Sió,
“El teu Déu ja regna!” Isaïes 52,7

La bellesa d’ aquestes paraules d’Isaïes ens recorda, també, aquest temps de l’Advent, en què esperem l’anunci de la pau i la bona nova, que portarà l’anunci del naixement de Jesús.

Hi ha un matís important que introdueix el text en relació amb aquest “anunci” i és que es tracta de l’alliberament d’un poble captiu, en una Babilònia que l’oprimeix i que l’ha dut al límit de la desesperació. El que ens sorprèn rau en què, al llarg del text, gairebé no hi ha lloc per a la lamentació ja que tot l’èmfasi recau en l’esperança del futur, a aixecar-se i a caminar lluny de tot allò immund que els envolta.

No és pas gaire difícil d’establir paral·lelismes amb la nostra situació ara i aquí; la nostra experiència recent ens ha posat de manifest que les “Babilònies” es reprodueixen en la història dels homes. La temptació en què caiem és la de prioritzar el lament i la queixa, però d’una manera subtil aquesta actitud ens aparta de la voluntat d’alliberament, d’aixecar-se i de canviar el món que ens envolta. “Fora, fora, sortiu de Babilònia! no toqueu res d’ impur, surtiu-ne purificats…! v.11, aquest és el crit radical del profeta que ens invita a abandonar l’opressió a la qual està sotmesa el seu poble.

Cada cop és més fort un sentiment, àmpliament compartit per una gran part de la població, que cal aixecar-se, actuar i fer-nos protagonistes d’un canvi que il·lumini un món totalment diferent.

Ningú no pot romandre instal·lat de forma passiva tot acceptant la injustícia i el manteniment d’unes estructures de submissió. L’anunci de la Bona Nova, d’aquest Jesús que ve al nostre encontre, ha d’ésser una invitació a deixar la lamentació i la queixa per tal de proclamar i viure els valors del Regne de Déu.

D’això tracta el text que inspirarà el lema del nostre Sínode que celebrarem l’octubre del 2015.

“El fruit de la justícia neix de la llavor que han sembrat en esperit de pau els qui treballen per la pau” Jaume,3,18

Es tracta de la voluntat d’expressar com a Església la voluntat d’implicar-nos de forma activa en un món que deixi enrere la injustícia i que faci possible la pau, tot integrant en el nostre pensament i en la nostra acció aquest crit radical del profeta que ens invita a sortir dels camins que no porten sinó desolació.

De nou el Nadal ens du una paraula d’alè que ens recorda el sentit de la nostra vida i amb aquesta Paraula, un deure i una esperança irreductible on no hi caben les lamentacions.

“Ara no sortireu corrents, no fugireu en desbandada, perquè el Senyor us anirà al davant i la vostra rereguarda serà serà el Déu d’Israel” Isaïes 52,12

joel cortés

 

 

 

 

 

Joel Cortés

One thought on “MISSATGE DE NADAL DEL PRESIDENT DE LA COMISSIÓ PERMANENT IEE”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.