cruz sant pauL’ESPERIT DE LA LLETRA. Protestants a Catalunya.

Font: TV3

TV3 emet “L’Esperit de la Lletra. Protestants a Catalunya”, un reportatge que ofereix una aproximació als fonaments d’aquesta confessió.

El treball se centra en dues parelles: una de pastors protestants (Jonatan Navarro i Marta López) i l’altra d’estudiants per a pastors (Cecília Garrido i Endika Marín), els quals donen resposta a preguntes tals com per què un jove o una jove decideixen convertir-se en pastor o pastora protestant, què comporta aquest pas, per què hi ha persones que trien una opció per formar part de la tradició protestant o per què és tan important la Bíblia per als seus fidels. Hi haurà també el testimoni dels pastors Victor Hernández Ramírez, psicòleg i psicoanalista, i Narcís de Batlle.

També es parlarà sobre com es fa el pas de la lectura meditativa de la Bíblia a lluitar contra la crisi econòmica i sobre què aporta el protestantisme a les sortides contra la crisi.
El reportatge compta també amb la participació de Josep-Lluís Carod Rovira, director executiu de la Càtedra UPF sobre Diversitat Social.

El protestantisme és la segona confessió cristiana en nombre de creients a Catalunya. I és que, a Catalunya, el protestantisme va néixer gairebé a l’hora que Luter va promulgar les seves 95 tesis contra les indulgències (1517), a la porta de l’església del Palau de Wittenberg. La paraula “protestant” es refereix al grup de prínceps alemanys que van protestar contra l’edicte de Worms de 1521, que prohibia els ensenyaments luterans dintre de l’Imperi Romà.

El protestantisme és la confessió cristiana que va eliminar totes les mediacions. Per als protestants, el que és fonamental és la lectura de la Bíblia: “només la Bíblia”. Només la fe. Només la gràcia. Són els elements fonamentals de la tradició protestant. Per això, el protestantisme va tenir tanta importància en el sorgiment i l’establiment dels canons de les llengües europees. Per al protestantisme, Déu parla a través de la lectura que cada individu fa de la Bíblia. Per això, és fonamental la seva interpretació: cal descobrir l’esperit que impregna el text bíblic. L’esperit que hi ha al darrere del text.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.