BrainAmb aquest títol, el Pastor Victor Hernández, psicoanalista i terapeuta, va abordar el tema des de la psicologia i la Bíblia. Un taller molt interessant amb una exposició clara i pedagògica de les conseqüències que en l’ésser humà deixen les ferides emocionals que sovint al llarg de la vida impedeixen viure una vida plena i amb relacions satisfactòries.

Sovint aquestes persones amb ferides emocionals en la primera infància i entorns problemàtics queden marcades i viuen sí, però com “un mort en vida”.

No totes les situacions traumàtiques tenen el mateix resultat sobre les persones, moltes poden superar-se sense un trencament emocional permanent, son com proves que àdhuc enforteixen a la persona que pot superar i utilitzar-les com a mitjà de creixement.

També a la Bíblia es donen situacions dramàtiques. Aquestes mostren i són formes de memòria que permeten resituar el sofriment i donar sortida a les ferides. I és així com ens mostren el pas de Déu. Un exemple seria la història de Rut que, a través de situacions doloroses com a dona estrangera, recupera el nom per al seu espòs al retornar amb totes les conseqüències traumàtiques al sí del poble escollit per Déu.

Després de mostrar com es poden reparar els danys, els vincles i el sentit de la vida, varen ser quatre punts els que va desenvolupar.

Com tenir present allò que és real en l’agressió soferta.

Com saber valorar les eines que permeten entendre els mecanismes del mal sofert.
Reconèixer el valor del  llenguatge i dels vincles en el procés de reconstrucció
I l’ importància de treballar amb la memòria i utilitzar formes de suport  existents en la pròpia cultura i institucions.

Un punt important va ser des de l’evangeli de Joan veure quin és el projecte de Jesús de Nazaret per una vida sense ferides per a viure una vida autèntica, una vida amb abundància (Joan 10.10) i com a model pastoral aprendre del relat de la guarició del paralític (Joan 5, 1-17), en Joan 1, 43-51) la crida de Jesús a Natanael ens mostra quina és la mirada a l’altre que és reconeixement i acceptació de la seva identitat, inici d’un camí, sortida d’una situació anterior.

Varem acabar amb el relat de Joan 21, 15.-19. on Jesús interpel•la a Pere fins a tres vegades sobre el seu amor, per que és aquest amor que permetrà a Pere past orejar a les ovelles per  a què arribin a ser autònoms i lliures.

Amb respostes a les preguntes adreçades al ponent i comentaris varem acabar, fent palès l’interés i la plena participació dels assistents al taller.

Taller Teològic – Barcelona, 4 de Maig 2013

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.