image

Font: Consell Mundial d’Esglésies

Serioses amenaces de mort dirigides a defensors dels drets humans, molts d’ells capdavanters d’esglésies, han estat llançades per un grup paramilitar a Colòmbia. El Consell Mundial d’Esglésies (CME), entre altres organitzacions internacionals, ha demanat al govern colombià protecció per les seves vides.

El 14 de gener, l’oficina de la Comissió d’Assumptes Internacionals del CME va rebre una queixa de líders d’esglésies a Colòmbia en relació amb les amenaces de mort llançades contra ells per un grup paramilitar. El missatge indica que l’11 de gener 39 activistes de drets humans, reconeguts pel seu compromís i treball pels drets de les víctimes, la restitució de terres i el suport i la promoció del procés de pau, van ser nomenats individualment en una llista publicada per l’organització paramilitar Àguiles Negres i més tard divulgada pel periòdic colombià El Heraldo.

El grup paramilitar va declarar explícitament que aquestes persones eren considerades “objectiu militar”, i va manifestar la seva intenció d’eliminar-les.

Entre els activistes de drets humans esmentats, es troben també diversos destacats dirigents de l’església colombiana, concretament, Agustín Jiménez de l’Església Menonita de Teusaquillo, el pastor Fernando Sánchez de l’Església Anglicana en la Costa Carib, Jairo Barriga, Germán Zárate i Milton Mejía de l’Església Presbiteriana i el capellà Fernando Gary Martínez de l’Església Catòlica Romana.

“Els representants d’esglésies que apareixen en aquesta llista són membres molt respectats del moviment ecumènic internacional amb els quals les esglésies membres del CME han treballat al llarg dels anys”, va dir el secretari general interí del CME Georges Lemopoulos, en una carta dirigida al president de Colòmbia, Dr. Juan Manuel Santos Calderón, enviaa el 29 de gener.

“Tots ells són coneguts pel seu extraordinari compromís cristià i testimoniatge valent en la lluita per la vida, la pau, la justícia i la dignitat humana a Colòmbia”, va dir Lemopoulos.

Va qualificar de “molt preocupant” el fet que els líders d’esglésies i activistes dedicats a la promoció dels drets humans i en el procés de pau s’han convertit en objectius de violència. També va plantejar la preocupació que aquestes amenaces dificulten greument la labor dels defensors dels drets humans a Colòmbia creant “un clima de por generalitzada”.

El CE, en solidaritat amb les esglésies i la societat civil a Colòmbia, ha demanat al govern colombià prendre “totes les mesures necessàries per protegir eficaçment la vida i la integritat física dels líders religiosos esmentats i dels altres defensors dels drets humans sota amenaça; dur a terme una recerca independent i imparcial dels autors d’aquestes amenaces amb el degut procés i les sancions adequades; tenir presents les seves obligacions pel que fa a la seguretat i protecció dels qui treballen per la defensa dels drets humans i, a la llum d’això, adoptar immediatament les mesures eficaces que siguin necessàries per garantir que aquests dirigents d’església i defensors dels drets humans puguin continuar el seu treball de defensa de la dignitat humana sense córrer perill ni sofrir estigmatització”.

El CME compta amb una llarga trajectòria d’acompanyament a les esglésies i els habitants de Colòmbia en la seva lluita per posar fi al conflicte armat. El Consell ha organitzat visites de solidaritat al país, i els seus òrgans de govern han emès declaracions públiques denunciant les violacions dels drets humans, demanant la fi del conflicte armat i recolzant els passos cap a les converses de pau.

Carta del CME al president de Colòmbia, Juan Manuel Santos Calderón

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.